Haluamme Saravetissä olla kasvattajien apuna lemmikkien lisääntymiskysymyksissä. Lisääntymistieteeseen suuntautunut eläinlääkärimme Satu tekee Vähikkälän vastaanotolla keinosiemennyksiä ja auttaa lemmikkien synnytyksissä.
Progesteroninäyte, emättimen irtosolunäyte ”papa”
Joskus astuttaminen ei vain onnistu. Useimmiten syynä on väärä ajankohta. Turengin vastaanotolla on mahdollista tutkituttaa progesteroniarvo. Se otetaan paastoverinäytteestä, ja tulos on nopeimmillaan valmis tunnin sisällä. Vastaanotolla tehdään myös emättimen irtosolututkimuksia muun muassa kiiman vaiheen määrittelemiseksi.
Emättimeen siemennys
Emättimeen siemennyksessä tuore, juuri kerätty siemen saatetaan katetrilla lähelle kohdunkaulaa. Menetelmä on riittävä tiineyttämään, kun ajankohta on oikea ja siemenen laatu hyvä.
Kohtuun siemennys
Vähikkälän vastaanotollamme on erikoislaitteisto, joka mahdollistaa myös siemennyksen kohtuun. Kohtuunsiemennys on kivuton toimenpide ja se tehdään seisovalle nartulle yleensä ilman rauhoitusta. Joissakin tapauksissa narttu on hyvä rauhoittaa kevyesti. Tuore- tai pakastesiemen saatetaan tähystimen avulla kohtuun. Tämä mahdollistaa nartun tiinehtymisen myöhäisessäkin kiiman vaiheessa.
Keinosiemennyksen perusteet
Keinosiementäminen on koirajalostuksen tulevaisuuden työkalu. Se tarjoaa kustannustehokkaasti sekä luonnonvaroja säästäen entistä laajemman urosvalikoiman kasvattajien käyttöön. Pakastaminen mahdollistaa uroksen siemenen saannin esimerkiksi kilpailukaudella tai astumisen estävästä loukkaantumisesta huolimatta. Pakastespermaa voidaan myös käyttää jopa kymmeniä vuosia uroksen kuoleman jälkeen. Kasvattajien tulee kuitenkin vastuullisina ymmärtää, ettei keinosiemennystä tule käyttää huonoa sukupuoliviettiä korvaavana menetelmänä. Pääsääntöisesti tulisi siementää vain narttuja, jotka on aiemmin saatu normaalisti astutettua sekä kerätä siementä vain luonnollisesti tiinehdyttäneiltä uroksilta.
Siemenen kerääminen, tutkiminen ja nartun siemennys
Ennen keinosiemennystä tarkistamme sekä luovuttavan uroksen että siemennettävän nartun tunnistusmerkinnät ja että ne vastaavat koirien rekisteripapreissa ilmoitettuja merkintöjä. Koirien rekisteritodistukset on siis otettava mukaan vastaanotolle.
Urokset vaativat houkuttimeksi kiimaisen nartun. Saadun siemenen liikkuvuus ja tiheys tarkistetaan ja tarvittaessa tutkitaan myös epänormaalien siittiöiden osuus. Narttu siemennetään välittömästi raakasiemenellä (=tuorespermakeinosiemennys).
Mikäli siemenettävä narttu on toisella paikkakunnalla, järjestetään siirtospermakeinosiemennys. Kerätty siemen laimennetaan, jäähdytetään ja pakataan erityiseen lähetyslaatikkoon. Kuljetusyritys noutaa paketin vastaanotoltamme ja toimittaa sen vastaanottavalle eläinlääkärille ennalta sovitun mukaisesti. Tällöin vastaanottava eläinlääkäri tarkistaa siemenettävän nartun paperit ja suorittaa keinosiemennyksen.
Vähikkälän vastaanotolla tehdään myös pakastespermasiemennyksiä, mutta jäädytettyä spermaa voidaan ottaa vain lyhytaikaiseen säilytykseen.
Ultraäänitutkimus
Koirien ja kissojen tiineysultra suoritetaan noin 21-28 vuorokauden kuluttua astuttamisesta tai siementämisestä. Ultrassa nähtävien sikiöiden määrä on suuntaa-antava.
Herpesrokote
Toisinaan on perusteltua antaa astutetulle koiralle herpesrokote. Ensimmäinen rokote annetaan noin viikon kuluttua astutuksesta ja toinen viikkoa ennen synnytystä.
Synnytys
Lähes 30 vuoden kasvattajakokemuksella voi sanoa, että jokainen synnytys on omanlaisensa. Synnytys on luonnollinen tapahtuma, eikä se aiheuta nartulle traumaattisia kokemuksia. Etukäteen sovittaessa annamme asiakkaillemme Saravetin Vähikkälän vastaanotolla synnytyksen aikaista puhelinneuvontaa sekä tarvittaessa myös synnytysapua. Pyrimme tukemaan luonnollista synnyttämistä ja keisarinleikkaukseen päädymme vasta, mikäli synnytysapu ei riitä.
Pentutarkastus, mikrosirutus ja mahdolliset dna-näytteet
Pentutarkastuksessa käytämme Kennelliiton, Kissaliiton tai kasvattajan omaa pentutarkastuslomaketta. Pentutarkastus tehdään noin viikko ennen luovutusta. Pennut voidaan samalla tunnistusmerkitä mikrosiruilla. Koirien tiedot viedään Kennelliiton Omakoiraan ja kissojen tiedot Kissaliiton Omakissaan, jolloin rekisteröinti tapahtuu nopeasti.
Kotikissan tiedot saat rekisteriin lähettämällä eläinlääkärin vahvistaman sirutodistuksen kopion osoitteeseen mikrosirut@kissaliitto.fi. Todistuksessa pitää olla seuraavat tiedot:
- kissan nimi
- syntymäaika (arvio, jos oikeaa päivämäärää ei ole tiedossa)
sukupuoli - karvanpituus ja -väri
- omistajan nimi ja yhteystiedot
Otamme pennuista ja mahdollisista vanhemmista myös kasvattajan toivomat muut näytteet (esim. DNA).
Tietoa mikrosirurekistereistä kasvattajille, jalostajille sekä muille lemmikinomistajile:
https://www.kennelliitto.fi/koiran-omistaminen/tunnistusmerkinta/mikrosiru
https://www.kissaliitto.fi/terveys/mikrosirut
http://www.mikrosiru.com/
Pentutapaamiset
Saravet Vähikkälä tarjoaa tilojaan koirien pentutapaamisten järjestämiseksi. Pentutapaamisten aikana on myös mahdollisuus majoituspalveluihin (tiedustelut Satulta, puh. 0500 596 928)
Pentutapaaminen on iloinen yhteinen tapahtuma, missä pennunomistajat tapaavat toisensa ja kasvattajalla on tilaisuus varmistua pentujen elämän ensiaskeleiden oikeasta suunnasta. Samalla järjestyy myös 12 ja 16 viikon ikäisten pentujen joukkorokotukset.