Hammaskivi

Hammaskivi on kovettunutta bakteeriplakkia, jota muodostuu lähes kaikille koirille iän myötä. Sen muodostuminen on yksilöllistä: toisilta koirilta hammaskivi pitää poistaa puolivuosittain, toisilta kerran elämässä – jos silloinkaan. Hampaiden harjaaminen on tehokkain tapa ehkäistä hammaskiveä. Koira kannattaakin totuttaa suun käsittelyyn ja hampaiden harjaukseen jo pentuiässä.

Erityisesti pienikokoisilla roduilla hammaskiveä saattaa olla runsaasti jo nuorena. Pahanhajuinen hengitys voi paljastaa, etteivät hampaat ole kunnossa.  Helpoiten hammaskiveä kertyy poskihampaiden ulkopinnoille. Usein hammaskiveä on myös hampaiden sisäpinnoilla, mistä sitä voi olla vaikea havaita. Hammaskivi aiheuttaa ientulehdusta, joka hoitamattomana johtaa vähitellen hampaiden irtoamiseen.

Hammaskiven poisto

Hammaskivi poistetaan nukutuksessa ultraäänilaitteella. Hampaat puhdistetaan huolellisesti. Lopuksi hampaat kiillotetaan, jotta plakin kertyminen ja uuden hammaskiven muodostuminen hidastuisi. Mikäli suussa havaitaan toimenpiteen aikana poistokuntoisia hampaita, varataan uusi eläinlääkäriaika. Pieniä poistoja voidaan aikataulun salliessa tehdä myös hammaskiven poiston yhteydessä.

Kirurgiset hammaspoistot hammasporalla

Olemme hankkineet klinikallemme hammasporan, jonka avulla pystymme niin kissojen kuin koirien kulmahampaiden ja monijuuristen hampaiden leikkauksellisiin poistoihin. Kirurgiset hammaspoistot suunnitellaan hammastarkastusten löydösten perusteella. Vastaanotollamme ei ole hammasröntgenvälineistöä. Tarvittaessa ohjaamme potilaamme alueen lähiklinikoille kuvattaksi.

Hampaiden kirurginen poistaminen hammasporalla on Eläinlääkäri Jenni Laakkosen on erityisosaamista.

Hampaiden hoito

Koirien hampaiden hoitoon on kehitetty paljon erilaisia tuotteita, kuten hammasharjoja, hammaskiven poistovälineitä, puruluita, lisäravinteita ja hammaskiven muodostumista ehkäiseviä ruokavalioita. 

Maitokulmahampaiden poistot

Koiran maitohampaiden vaihtumista pysyviin hampaisiin on tarkkailtava. Maitokulmahampaat vaihtuvat noin 5-6 kuukauden iässä. Mikäli purenta on rodulle tyypillinen, voidaan rauhassa odotella, kunnes uusi, pysyvä hammas on kasvanut noin puoleen väliin maitohammasta. Hampaat on syytä tarkistuttaa eläinlääkärillä, jos purennassa on ongelmia, eivätkä uudet hampaat pääse kasvamaan oikeaan asentoon. Hampaiden kasvusuuntaan pystytään vaikuttamaan, kunhan ongelmaan puututaan ajoissa. Mikäli tilanne on vaikea, voi hampaisiin erikoistunut eläinlääkäri tehdä oikomishoidon.