Koiran korvatulehdus on hyvin yleinen vaiva. Tulehdus huomataan, kun koira raapii toistuvasti korvaansa, ravistelee päätään tai kulkee pää vinossa. Korva voi myös olla kosketusarka. Joskus koira ei oireile lainkaan, mutta korvakäytävä on punoittava, turvonnut ja eritteinen.

Korvatulehdukset saadaan pääsääntöisesti hoidettua lyhyellä puhdistus- ja lääkekuurilla. Joskus korvatulehdukset voivat olla hyvin sitkeitä ja hankalasti hoidettavia. Tuolloin korvien hoito vaatii useita kontrolleja ja koiran omistajalta kärsivällistä sitoutumista.

Toistuvien korvavaivojen taustalla on usein ruoka-aineallergia ja/tai atopia. Atopia on vahvasti perinnöllinen tulehduksellinen ihosairaus, jossa koiran iho muodostaa vasta-aineita ympäristössä esiintyville valkuaisaineille, kuten siitepölylle ja varastopunkeille. Atopiassa iho on kroonisesti tulehtunut puolustussolujen ja tulehdussolujen yliaktiivisuuden vuoksi.

Mikäli lemmikilläsi on toistuvia korvatulehduksia tai muita iho- ja vatsaoireita, on syytä selvittää oireiden taustasyyt.

Korvatähystys (video-otoskopia) ja korvahuuhtelu

Saravetissä tarjoamme tasokasta hoitoa korvapotilaillemme. Vastaanotollamme on mahdollisuus korvien tähystykseen eli video-otoskopiaan, jossa korvien tilanne arvioidaan syvältä korvakäytävästä. Hoitokuurin jälkeisessä kontrollissa on tärkeää havaita pienimmätkin korvakäytävän eritekertymät, sillä ne altistavat uusille tulehduksille ja voivat ylläpitää korvan tulehduskierrettä.

Tavallisesti korvien tähystystutkimus pystytään tekemään hereillä olevalle potilaalle. Joskus korvat ovat niin arat, että potilas joudutaan rauhoittamaan toimenpidettä varten.

Mikäli korvat ovat hyvin eritteiset ja/tai hoito ei onnistu riittävän hyvin kotona, voidaan korvat huuhdella nukutuksessa tähystysavusteisesti. Vastaanotolla tehty korvahuuhtelu ei yksinään paranna korvatulehdusta, mutta huuhtelun jälkeen lääkkeet pääsevät imeytymään korvakäytävän iholle tehokkaasti.

Joskus toistuvat korvatulehdukset ovat vaivanneet koiraa pitkään ja korvakäytävän normaali rakenne on muuttunut. Ääritilanteessa korvakäytävä on ahtautunut niin vaikeasti, että korva vaatii kirurgista hoitoa. Näissä tapauksissa lähetämme potilaat eteenpäin korvien kirurgiaan erikoistuneelle kollegalle.