Vastaanotollamme tehdään erilaisia leikkauksia, kuten kohdunpoistoja, keisarinleikkauksia, kastraatioita ja kasvaintenpoistoja. Meillä ei kuitenkaan ole röntgenlaitteita, joten emme tee luukirurgiaa (lukuun ottamatta varpaiden ja hännän ambutaatioita).
Pienet, lyhytkestoiset operaatiot tehdään ilman hengityskonetta, nopeassa suonensisäisessä nukutuksessa. Suuret ja aikaavievät leikkaukset vaativat inhalaationarkoosin, jossa potilas nukkuu hengityskoneen kautta annostellun nukutusaineen avulla. Narkoosin aikana potilaan vointia ja unen syvyyttä tarkkaillaan erilaisten laitteiden avulla. Laitteet mittaavat muun muassa verenpainetta, sykettä ja hapensaantia.
Muistilista omistajalle ennen lemmikin nukutusta:
- Vähintään 8 tunnin ruokapaasto. Vettä saa juoda. Sairaan tai lääkityksessä olevan lemmikin ja pennun paastotukseen tulee pyytää erillinen ohje.
- Lemmikin tulee olla mahdollisimman puhdas ja kuiva.
- Ennen vastaanotolle tuloa käytä koira ulkona tai anna kissalle mahdollisuus käydä laatikolla. Pyri välttämään ylimääräistä rasitusta tai stressiä.
- Kerro eläinlääkärille, mikäli lemmikin vointi on ollut poikkeava (esim. ripulia, oksentelua, yskää) ennen nukutusta.
- Varaa mukaan lemmikin kotimatkaa varten lämmin peitto ja makuualusta tai kantokoppa ja sinne peitteet.
Leikkauoperaation eteneminen
Lemmikki rauhoitetaan ennen nukutusta. Omistajan on mahdollisuuksien mukaan hyvä olla paikalla rauhoituksen ajan. Leikkauksen jälkeen lemmikki viedään heräämöön, jossa se saa rauhassa herätä omaa tahtiaan.
Lemmikin vointia seurataan heräämisen ajan, ja omistaja kutsutaan paikalle, kun lemmikki alkaa olla kotiutuskunnossa. Eläinlääkäri antaa vielä ennen kotiinlähtöä tarkat ohjeet lemmikin hoidosta ja lääkityksestä. Lemmikin vointia on tarkkailtava vielä kotiuttamisen jälkeenkin, kunnes se alkaa juoda, syödä ja ulostaa normaalisti.
Lemmikkien anestesiakuolleisuus on tilastollisesti erittäin harvinaista. Omistajan on kuitenkin hyvä tiedostaa, että lemmikin nukuttamiseen liittyy eriasteisia riskejä, joista voi halutessaan keskustella hoitavan eläinlääkärin kanssa.