Hammaskivi

Hammaskiveä muodostuu lähes kaikille koirille iän myötä. Erityisesti pienikokoisilla roduilla, sitä saattaa olla runsaasti jo nuorena. Helpoiten hammaskiveä kertyy poskihampaiden ulkopinnoille, mutta usein sitä on myös hampaiden sisäpinnoilla, mistä sitä on vaikeampi havaita. Hammaskivi aiheuttaa ientulehdusta, mikä hoitamattomana johtaa vähitellen hampaiden irtoamiseen.

Hammaskivenpoisto tehdään nukutuksessa ultraäänilaitetta käyttäen. Hampaat tarkastetaan huolellisesti ja lopuksi kiillotetaan plakin ja uuden hammaskiven muodostumisen hidastamiseksi. Tässä yhteydessä poistetaaan tulehtuneet, heiluvat hampaat. Isojen kulma- ja poskihampaiden poistoihin pitää yleensä varata uusi aika.

Hammaskiven muodostuminen on yksilöllistä. Toisilta koirilta hammaskivi pitää poistaa puolivuosittain, toisilta kerran elämässä, jos silloinkaan. Hampaiden harjaaminen on tehokkain tapa estää hammaskiveä muodostumasta. Koirat kannattaa opettaa suun käsittelyyn ja hampaiden harjaukseen jo pentuiässä. Koirien hampaiden hoitoon on kehitetty paljon erilaisia tuotteita: hammasharjoja, hammaskivenpoistovälineitä, puruluita, lisäravinteita ja hammaskiven muodostumista ehkäiseviä ruokavalioita.
Meidän kauttamme saatavilla Trovet- erikoisruoat Dental sekä Dental-mini, mitäkä ehkäisevät hammaskiven muodostusta.

Maitokulmahampaiden poistot

Maitohampaiden vaihtumista on tarkkailtava. Maitokulmahampaat vaihtuvat n 5-6 kk iässä. Mikäli purenta on  rodulle tyypillinen voidaan rauhassa odotella, kunnes uusi, pysyvä hammas on kasvanut noin puoleen väliin maitohammasta. Mikäli purennassa on ongelmia, eivätkä uudet hampaat pääse kasvamaan oikeaan asentoon, on syytä käydä näyttämässä tilanne eläinlääkärille. Hampaiden kasvusuuntaan pystytään vaikuttamaan, jos asialla ollaan ajoissa. Mikäli tilanne on vaikea tai ei olla ajoissa puututtu ongelmaan, on oikomishoito mahdollista hampaisiin erikoituneen eläinlääkärin toimesta.